Árnyékkedvelő és árnyéktűrő növények. Van különbség?

árnyéktűrő növények

árnyéktűrő növények

A kertek északnyugati része, a fák alatti vagy a magas kerítések melletti helyek azok, ahová nem gyakran süt a Nap. De minden zöldterületen vannak olyan zónák, ahol az örök szürkület uralkodik. Általában ezek maradnak a legüresebbek és legápolatlanabbak. Az árnyéktűrő növények képesek megvilágítani a legsötétebb sarkokat is.

Az árnyéktűrő és az árnyékkedvelő fogalmakat viszont gyakran összekeverik azzal a feltételezéssel, hogy az ilyen tulajdonságú kultúrák könnyen megbirkóznak a napfény hiányával. Ez nem igaz! Az árnyéktűrő növények részleges árnyékban, több-kevesebb napfény mellett is képesek jól fejlődni. Idetartozik a hortenzia, a kerti iszalag és a vadszőlő.

Az árnyékot kedvelő fajok teljesen más lapra tartoznak. Ezek általában nem bírják a napfényt. A csoportjuk jellemző képviselője a páfrány. De nemcsak a kertbe, hanem a szobába is ültethetünk árnyéktűrő növényeket. A kukoricalevél néven is ismert aspidistra például rendkívül szívós növény. Elviseli a víz hiányát és képes a legsötétebb sarokban is növekedni.