Mikor jöhet szóba a belső szigetelés?

belső szigetelés

belső szigetelés

Érdemes már ősz előtt elgondolkozni a hőszigetelés kialakításán, azonban sokan csak tél végére jönnek rá, hogy mennyire fontos ez, illetve milyen sokat meg lehet spórolni a segítségével. A belső szigetelés és a fűtés kialakítása manapság már kéz a kézben jár, hiszen az utóbbi csakis akkor lehet teljesen hatékony, ha adott az előbbi.
Teljesen mindegy, hogy egy vadonatúj ház építéséről van szó, esetleg egy régebbi felújításáról, a hőszigetelésen nem szabad dilemmázni, hiszen egyértelmű, hogy kötelező. A belső szigetelés egy olyan befektetés, ami relatíve rövid időn belül megtérül akkor, ha jól van elvégezve. Ezért sem tanácsos takarékoskodni rajta.

Akárhol is tájékozódik az ember a hőszigetelést illetően, a hozzáértők mindig arra a következtetésre jutnak, hogy érdemes külső megoldással garantálni a ház téli energiaveszteségének csökkentését. Miért? Mert a külső szigetelés ki tudja használni a ház falának hőtartó képességét, és tárolja a fűtés melegét.
Persze a belső szigetelés is jó, azonban, amikor nincs szakszerű módon megoldva, megjelenthet a nedvesség és a pára, és ennek a kettőnek a kombinációjával a penész is. Van ahol persze csakis a belső szigetelés jöhet szóba. Érdemes ezt választani, hiszen ennek a hiányában a hőveszteség óriási lehet. Kétségtelen, hogy a ráfordítás rövid idő alatt megtérül a fűtésszámla csökkenése által.

Bővebben a szigetelés hatékonyságáról

Nyilván, ha valamilyen oknál fogva nem oldható meg a külső, akkor marad a belső hőszigetelés. Erről bővebben lehet tájékozódni az epitoanyag.hu oldalon. De mikor is jöhet szóba a belső kialakítás. Ha műemlékvédelem alatt álló házban lakik az ember, akkor az épület külsejét érintő építési, módosítási munkálatokat nem engedélyezik.
Az is megeshet, hogy egész egyszerűen kivitelezhetetlen a ház külső burkolatának megváltoztatása. Felvilágosítást nyújthat egy szakember még bővebben erről. Akkor sem egyszerűbb a helyzet, ha valaki társasházban lakik, ugyanis itt csak akkor valósítható meg a szigetelés, ha minden lakó beleegyezik ebbe. Bővebben lehet olvasni a témáról a fenti oldalon.