Milyen ételeket kell kerülni fruktóz intolerancia esetén?

fruktóz intolerancia

Fruktóz intolerancia

Mi a teendő, ha almaevés vagy gyümölcslé fogyasztása után hasi fájdalom, emésztési zavarok vagy hasmenés jelentkezik? Ez azt jelenti, hogy valószínűleg fruktóz intolerancia áll fenn. Hogyan lehet felismerni és mit kell enni? Az állapotot csak viszonylag nemrég fedezték fel és még nem túl széles körben ismert, pedig az európai lakosság mintegy 30%-a szenved tőle. A legtöbb esetben jóindulatú állapotról van szó, ezért a betegek gyakran tudatlanságban élnek és a betegséget nem diagnosztizálják vagy összekeverik más emésztési rendellenességekkel.

Csak súlyosabb esetekben, több vizsgálat után, általában több év elteltével diagnosztizálják helyesen a betegeket. A fruktóz intolerancia 3 emberből 1-et érint. A fruktóz felszívódásának károsodásával jár a vékonybélben. Emiatt a felesleges fruktóz a vastagbélbe kerül, ahol a bélbaktériumok táptalajává válik. A bakteriális erjedés kellemetlen tüneteket okoz. A fruktóz intolerancia leggyakoribb tünetei közé tartozik a fruktóz tartalmú élelmiszerek fogyasztása után fellépő puffadás, hasi fájdalom és hányinger.

A fruktóz intoleranciával diagnosztizált betegek általában azt feltételezik, hogy teljesen ki kell zárniuk a fruktóz tartalmú termékeket az étrendjükből. Habár igaz, hogy a fruktóz hiánya az étrendben segít elkerülni a kellemetlen tüneteket, de a gyakorlatban rendkívül nehéz teljesen kiiktatni a gyümölcscukorban gazdag termékeket, ráadásul gyakran egyáltalán nem is szükséges, adja hírül a pollen index weboldal.

Kiderült, hogy a betegek túlnyomó többsége elvisel bizonyos mennyiségű fruktózt, egyesek többet, mások kevesebbet. Így az ezzel a problémával küzdő betegeknek maguknak kell kideríteniük, hogy milyen mennyiség és milyen cukortartalmú ételek után jelentkeznek kellemetlen tünetek, hívja fel a figyelmet a pollen index honlap. A fruktóz általában egy meglehetősen gyakori cukor az élelmiszerekben, de mely élelmiszerek tartalmazzák a legtöbb fruktózt és melyeket kell különösen kerülniük a fruktóz intoleranciában szenvedőknek? A különböző gyümölcsök, gyümölcslevek és édesített rágcsálnivalók különösen gazdag fruktóz források, tudatja a pollen index portál.