Részletesen a hitelről és annak körülményeiről

hitel

hitel

Az élet könnyen sodorhat minket olyan helyzetbe, amikor a rendelkezésünkre álló megtakarítás nem elég ahhoz, hogy álljuk a sarat. Ez a váratlan szituáció tulajdonképpen lehet bármi, a rég várt világkörüli úttól kezdve, a családalapításon keresztül egészen a szomorúbb élethelyzetekig, mint például egy súlyos baleset.

Egy biztos, mindenki megtapasztalhatja azt kortól és nemtől függetlenül, amikor a hitel az egyetlen lehetőség arra, hogy kiegyenlíthessük a számlát. Nem mindegy azonban, hogy milyen feltételekkel kérünk hitelt. A személyi kölcsönnek is emlegetett juttatás már a legtöbb pénzintézetnél igényelhető.

A hitel lényege, hogy az általunk választott bank minél hamarabb a rendelkezésünkre bocsájtsa, vagyis átutalja azt az összeget, amire szükségünk van. Természetesen az utalás létrejöttéhez a mi oldalunkról is eleget kell tenni bizonyos követelményeknek és megfelelni a hitel szempontjából támasztott kritériumoknak, amit írásban is biztosítunk.

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy egyes kölcsönök csak abban az esetben igényelhetőek, ha fel tudunk mutatni ingatlanfedezetet, illetve legalább egy kezest, aki jótáll értünk. Magyarország egyik legközkedveltebb, kiváló renoméval rendelkező bankjánál, a Cetelemnél azonban egyikre sincs szükség ahhoz, hogy hitelhez juthassunk.

Ezek a kedvező feltételek különösen akkor jönnek igazán jól, ha a lakás hitel igénylése a célunk. Valljuk be őszintén, a jelenlegi hektikus gazdasági helyzetben kevesen vannak, akik rendelkeznek az álmaik otthonához szükséges pénzzel. A saját ingatlan bizony drága mulatság, különösen ma!

Az ingatlanárak emelkedése óhatatlanul is azt a tendenciát hozta magával, hogy manapság egyre több bank kínál lakás hitelt. A laikus személynek könnyű elveszni a kölcsönök, kamatlábak és egyéb bonyolult pénzügyi jelenségek útvesztőjében, így mindenképpen szükség van némi útmutatásra.

Általánosságban kijelenthetjük, hogy a lakás hitelnek két típusa van, fix, illetve változó kamatozású kölcsön. Ahogy azt már megszokhattuk, mind a kettőnek megvannak a maga előnyei és a hátrányai. Míg a témában tapasztalatlanok úgy gondolhatják, a fix lakás hitellel járnak jobban, hiszen így a befizetendő összeg nem változik, addig érdemes azt is észben tartani, hogy a kölcsönök ezen fajtája elég magas.

A változó lakás hitel ezzel ellentétben mindig új összeget kíván tőlünk, amivel együtt jár az a kockázat is, hogy az egyik hónapban baráti összegről van szó, míg a következőben már mélyebbre kell nyúlni a zsebben, ha a piaci változások úgy kívánják.