A gin, mint népszerű koktél alapanyag

gin

gin

A manapság oly népszerű és ismert szeszes italokat sokszor valamilyen gyógyító szer utáni kutatás eredményeképpen fedezték fel évszázadokkal ezelőtt. A gin megszületését a francia Franciscus De La Boe Sylvius orvos nevéhez köthetjük, aki az 1650-es években a gyomor- és vesebetegségek gyógyító szerei után kutatva figyel fel a boróka vizelethajtó hatására.

A bogyó esszenciáját gabonaszesszel elegyítve jött létre a mai néven ismert gin, amely azóta világszerte elterjedt és kedvelt szeszes itallá nőtte ki magát. A legalább 37,5%-os alkoholtartalmú ital előállítását tekintve kétféle lehet, desztillált gin, ami hagyományos módon, lepárlással készül, illetve kevert gin, ami különböző kivonatokkal, aromákkal ízesített.

Sokféleképpen felhasználható, fogyasztható akár önmagában is, de a legismertebb formája a tonikkal kevert frissítő ital. Más ismert koktélok gyakori alkotóelemeként hazánkban is kedvelt italnak számít. Ezekhez leginkább a London Dry Gint használják, ami a kevésbé aromás desztillált változat.