A komposztálók a környezettudatosság szimbólumai

komposztálók

komposztálók

Az utóbbi időben egyre népszerűbbnek számítanak a környezettudatos és környezetvédő tevékenységek a Föld megóvása érdekében. A komposztálók használata is bátran ezek közé sorolható, ugyanis a művelet lényegeként a növények öko újrahasznosítást azonosíthatjuk.

Fontos, hogy kiemeljük a folyamat jótékony hatását, hiszen az nem mindenkinek lehet első hallásra egyértelmű. A komposztálás a lebomlás folyamatának és a szerves anyagok újrahasznosításának elegye, aminek során úgynevezett humusz jön létre.

A keletkezett anyag átveszi a műtrágyák szerepét, ugyanis értékes tápanyagokkal látja el a földet, így biztosítva annak termékenységét. A műveletéhez először is be kell szereznünk egyet a megbízható komposztálók közül. Lényegében, a komposztálók legtöbbször műanyagból készülnek, azonban gyakran előfordulnak otthoni barkácsolt példányok is fából.

Magának az újrahasznosító folyamatnak két típusát különböztethetjük meg, a lassúbbat, illetve a gyorsat. A gyorsabb eljárás igénybevételével komposztálók egy kisebb példányával már 3-4 hónap alatt értékes humuszt tudunk termelni. A komposztálás lényegében egyszerű: A hozzávalókat apró darabokra törjük, majd megnedvesítjük.

A zöld és barna hozzávalókat rétegezve helyezzük el egymáson, majd jó alaposan összekeverjük. Ezek után már nem maradt más dolgunk, mint ügyelni arra, hogy a kupac mindig nedves maradjon. Természetesen a lassú lefolyású procedúrához – ami a hosszú szöges ellentettje – érdemes a nagyobb komposztálók között válogatni, hiszen a felhalmozott zöld és barna hulladékhoz folyamatosan újabb és újabb megnedvesített anyagokat kell tenni.