A pamut anyag főbb jellegzetességei

pamut anyag

pamut anyag

Amikor valaki ruhát, ágyneműt, törölközőt vásárol, akkor érdemes körültekintőnek lennie, hiszen a textil közvetlenül érintkezik a bőrrel. A pamut anyag kellemes közérzetet biztosít. A legjellemzőbb tulajdonságai között meg kell említeni, hogy jó nedvszívó és légáteresztő. Természetes, vagyis bőrbarát, így nem okoz irritációt.

A textilipar egyik legfontosabb nyersanyaga, amit az emberiség már évezredek óta ismer. Az alapanyagát tekintve gyapot. Szálakba sodorják, majd fonási eljárásokkal alakítják a végleges formájára. A pamut anyag szakítószilárdsága óriási és a kopásállóságára sem lehet panasz. A tisztításáról annyit kell tudni, hogy mosógépben mosható és főzésálló.

Lassan szárad és mivel nem túl rugalmas, ezért vasalást igényel. Minden termék címkéjén fel van tüntetve, hogy milyen módon lehet tisztítani. Ezeket az utasításokat minden esetben be kell tartani annak érdekében, hogy a szövet élettartama a lehető leghosszabb maradjon. A pamut anyag zsugorodását egy speciális célirányos eljárással akadályozzák meg.

Mire ügyeljen a frottír anyag tisztításakor?

A jellegzetessége, hogy mindkét oldalán sűrűn elhelyezkedő fonalhurkok figyelhetőek meg, amelyek kiemelkednek a textil síkjából. A frottír anyag megfelel mosdókesztyűk, fürdőlepedők, törölközők és játékfigurák készítéséhez. Kiemelkedő vízfelvevő és dörzsölő hatásának köszönhetően sokak kedvence. A légáteresztő képessége is kiváló, ezért gyakran alkalmazzák nyári takarók előállításához.

Vízhatlan változatot is vásárolhat, ami jó szolgálatot tehet a matracvédelem terén. Ha szeretné, hogy sokáig szép, puha és élénk színű maradjon, akkor érdemes néhány tanácsot megfogadnia. A frottír anyag mosása mindig az előírt hőmérsékleten történjen! Színtől függően válasszon mosóport! Fehérítőt és klórt tartalmazó tisztítószert semmiképp nem ajánlott használni.

A mosóport nem célszerű túladagolni, hiszen az a szövet keményedéséhez és fakulásához vezethet. Az öblítő túlzott igénybevételét is kerülni kell, mivel a pamutrostokon filmet képezhet, ami akadályozhatja a frottír anyag nedvszívó képességét, illetve fokozhatja a bolyhosodását.