A rumok nem csupán kalóznak valók

rumok

Rumok

Ez az ital kapcsolódik a kalózokhoz és a tengerészekhez, azt szokták mondani róla, hogy: „édes és erős, mint a szeretett asszony csókja”. Mivel Kolombusz Kristóf Kubából hazatérve meghonosította a cukornádat, ez lett a rumok készítésének alapja. Még Marco Polo is írta az útinapójába, hogy ilyet kóstolt a modern Irán területén, a 14-ik században.

Ez egyébként cukornád vodka, ugyanis a növény feldolgozásából nyert édes melaszt erjesztik, majd a lepárlás következik, így jönnek létre a rumok. Ez az itóka kiváló ahhoz, hogy magában szürcsölgessük, de koktélokba keverve is jól alkalmazható. Az előállításának nagy része leginkább a Karib-térségben és Latin-Amerikában koncentrálódik.

A rumok osztályozásának nincsenek konkrét szabályai, a különböző országok törvényein múlik. Kolumbiában minimum 50% alkoholtartalmúnak kell lennie, míg Chilében 40% az alap. Az alábbi fajták, a fehér, a fekete, az arany és a fűszeres a leginkább elterjedtek manapság. Ha megbízható helyről vásárol, kifogástalan házigazda lesz a vendégei szemében.