Az autóklíma profi működése

autóklíma

autóklíma

Manapság a nyári kánikulában szinte elképzelhetetlen, hogy autónk felforrósodott levegőjét ne hűtsük le kellemes hőmérsékletűre. Az autóklíma hatékony berendezés, aminek hiánya akkor derül csak ki igazán, ha a meghibásodása miatt kénytelenek vagyunk elviselni a forróságot a dugóban araszolva. Az autóklíma egy olyan rendszer, amely hűtőközeget keringetve hőt szállít a jármű utastere felől vagy afelé.

A hagyományos lakásban található klímaberendezésekkel ellentétben, az autóklíma hűtő vagy fűtő funkcióját a levegő mozgása is képezi. A hűtő funkció fő elemei a hűtőközeg, kompresszor, kondenzátor, szárító, expandációs szelep, párologtató és ventilátor. A legelterjedtebb hűtőközeg az R134a névre hallgat, amely egy környezetbarát gáz, utódja a HFO-1234yf, amely javított tulajdonságokkal bír.

Autóklíma beszerelése utólag is ajánlott

A mai modern autók alapfelszereltsége a klíma. Egy régebbi típusnál azonban érdemes elgondolkodni az autóklíma utólagos beszerelésén, mert a forró autóban utazni egyáltalán nem kellemes és biztonságos. A kérdés az, hogy megéri-e az autóklíma utólagos beszerelése, vagyis mennyire lesz költséges a beruházás?

Tény, hogy biztosan nem olcsó befektetés, viszont az mindenképp mellette szól, hogy nagyban növeli a jármű értékét, ami eladás esetén nem utolsó szempont. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a klímát az autóban rendszeresen tisztítani és karbantartani is szükséges, ellenkező esetben a szűrőben elszaporodó baktériumok, allergének az utastérbe kerülve allergiás reakciókat, megbetegedéseket okozhatnak, és nem utolsó sorban a klíma élettartamát is növelhetjük ezáltal.