Az Ethernet kábel felhasználási területei

Ethernet kábel

Ethernet kábel

Manapság szinte minden háztartásban, illetve minden munkahelyen és különböző intézményben alapvető az internethez való csatlakozás lehetőségének megoldása. Az internetes kapcsolat egyszerre több eszközön való elérését a router teszi lehetővé. A kapcsolódás kétfajta módon lehetséges, vezetéken, Ethernet kábel vagy optikai kábel segítségével, illetve a vezeték nélküli, wifi és mobilkapcsolaton keresztül.

Az Ethernet egyrészt eszközöket kapcsol össze helyi hálózatokon, másrészt internet-hozzáférést biztosít különböző eszközökön. Az Ethernet kábel előnye, hogy fizikai kapcsolatot létesít a hardvereszközökkel, így sokkal megbízhatóbb, kisebb kockázatot és nagyobb internetsebességet jelent a vezeték nélküli kapcsolatokkal szemben.

Hátránya a korlátozottabb csatlakozási lehetőség, de a hagyományos Ethernet kábelek kifejezetten vezetékes eszközökhöz lettek kifejlesztve. Többféle Ethernet kábel típus létezik, a hálózatokban leggyakrabban az árnyékolatlan UTP, valamint az árnyékolt FTP kerül használatra.

Mire használható egy jó minőségű Jack kábel?

Ugyan manapság egyre nagyobb teret hódít a vezeték nélküli technológia, az audio kábelek használata még mindig elengedhetetlen számtalan területen. Széles felhasználási területen ismertek, alapvetően az akusztikus eszközök számítógéphez vagy telefonhoz való csatlakoztatását teszik lehetővé.

Mivel ezek a vezetékek nem anyagukban, hanem csatlakozóik révén térnek el egymástól, választás esetén a legfőbb szempont az, hogy milyen készülékhez szeretnénk használni. A Jack kábel a leginkább elterjedt változat, amely a legtöbb elektronikai készülékhez csatlakoztatható megfelelő átmérőjű jack dugó segítségével.

A telefonokon, számítógépeken található legáltalánosabb vastagság a 3,5 mm, de előfordul 2,5 és 6,3 mm átmérőjű jack dugó is. Abban az esetben, ha nagyobb teljesítményű hifi készüléket vagy stúdió technikát szeretnénk Jack kábel segítségével összekötni, érdemes jobb minőségű kábelt választani. A tökéletesebb hangzást, ugyanis a magasabb minőségű szigetelés és vezetőanyag határozza meg a Jack kábel esetében.