Fúrókalapács: ütőerő vagy fordulatszám?

Fúrókalapács

Fúrókalapács

Nem könnyű észben tartani a szerszámgépek esetében a különféle szabványokat. Csak ez alapján határozható meg, hogy egy adott géphez, milyen tartozékot csatlakoztathatunk. Hogyha nem vagyunk tisztában a rövidítésekkel és a furábbnál-fura fogalmakkal, akkor online rendelés esetén könnyen összekeverhetjük a szezont a fazonnal.

Hasznos tudni az SDS-Plus fúrókalapács esetében, hogy ezek kompatibilisek minden 10 mm átmérőjű SDS-Plus fúrószárral. Bár általában minden modellhez járnak különböző méretű fúrószárak, olykor be kell szerezni egy speciális méretet, ami eredetileg nem szerepelt a tartozékok között. Ilyenkor fontos tisztában lennünk azzal, hogy a fúrókalapács milyen szabványnak felel meg. A pneumatikus ütőrendszer rendkívüli hatékonysággal bír.

Ez jól észrevehető munka közben, hiszen a legkeményebb betonfelületbe is könnyedén lyukat fúrhatunk a fúrókalapácsnak köszönhetően. Ha már sikerült beszereznünk egy minőségi Makita, Ryobi, Einhell vagy Hikoki modellt, akkor törekedjünk arra, hogy ezeket minőségi fúrószárakkal használjuk!

Az olcsó változatok hegye korántsem bír ki akkora terhelést, ezért hamar elkopnak, eltompulnak, de az sem ritka, hogy egyszerűen csak eltörnek. A fúrókalapács nem vésőgép, ezért csak mérsékelten alkalmazzuk ilyen feladatokhoz. Ebben az esetben nem a fordulatszámon, hanem az ütőerőn van a hangsúly. Betonfúrásnál nem előnyös a magas fordulatszám, mert attól túlhevül a fúrószár és tönkremegy. Ennél sokkal fontosabb, hogy a fúrókalapács mekkora ütőerő kifejtésére képes. A fúrószár forgó mozgása elsősorban az összezúzott por és törmelék eltávolítására szolgál.