Különlegességnek számító japán italok

japán italok

Japán italok

A felkelő Nap országában a legnépszerűbb alkohol a sör, de nemzeti italuk, a szaké még mindig közkedvelt, mind a helyiek, mind a nyugatiak körében. A japán italok között leginkább ismert szaké rizsből készül, majdnem átlátszó színű, édeskés ízű, legfeljebb 18%-os alkoholtartalmú. Ezért is nevezik a köznyelvben rizsbornak.

Egyik fajtája a Daiginjo, ami a a legjobb minőségű és legdrágább szaké. Ez olyan rizsből készül, amiből a szemek külső részének legalább 50%-át eltávolították. Ezt az italt kétféle változatban kínálják, desztillált alkohol hozzáadásával vagy önmagában. A japán italok ezen fajtájának elfogyasztása különleges szertartást igényel.

A szakét apró porcelán tálkákból kortyolgatják, a helyi asztali etikettnek megfelelő szürcsölgetéssel. Bár mi, európaiak, állandóan a saját italainkat választjuk, lassan a más kontinensekről származó alkoholokat is értékelni kezdjük. Igazi meglepetést jelentenek a japán italok. Egészen különlegesek abban a tekintetben, hogy teljesen más kultúrából származnak.