Whisky minden mennyiségben

whisky

whisky

A bourbon és a Tenesse az Egyesült Államokból származnak. A scotch értelemszerűen a skótok kiváló itala. De az írek sem kell szégyenkezzenek, hiszen a Jameson világszerte ismert és közkedvelt márkának számít a whisky kedvelők körében. Van valami ebben a gabonapárlatban, ami miatt olyan rengetegen fogyasztják előszeretettel szerte a világon. Whiskyt minden szórakozóhelyen találhatunk, de a különleges eseményeken és ünnepélyeken is ott a helye.

Leginkább a férfiak körében elterjedt, ami valószínűleg a füstös aromának köszönhető. A Jack Daniels igyekezett megfogni a hölgyek ízlését is a méz és a fahéj ízesítésű változatokkal. Ezek a típusok leginkább a téli időszakban számítanak kelendőnek.

Az édeskés, enyhén likőrszerű italok már sokkal közelebb állnak a női ízléshez, mint az erősen, karakteres whisky fajták. A kevert változatok nagyon népszerűnek számítanak Európában. Ilyen például a Johnnie Walker, Chivas Regal, Jameson. De a japánoknak sem kell szégyenkezniük, hiszen rendkívül jó minőségű italt sikerült előállítaniuk a Black Nikka képében. Az esetek többségében, a legtöbb gyártó esküszik a tölgyfahordós érlelésre.

Ezáltal különleges íz-anyagok kerülnek az italba, amelyek meghatározzák a végeredményt. De nemcsak a tárolás, hanem a lepárlás során is alakítható a whisky íze. A kozmaolajok jelenléte a whiskyben hibának számít. Az alapos lepárlással viszont ezektől meg lehet szabadulni, ami finomabb, minőségi whiskyt eredményez. Összességében elmondható, hogy minden gyártó igyekszik kifejleszteni egy sajátos lepárlási és tárolási (érlelési) módszert, amivel teljesen egyedi terméket hozhat létre.