Az automata öntöző rövid ismertetése

öntöző

öntöző

A locsolórendszerek forradalmasították azt, ahogy az ember a kertjét gondozza. A mai modern öntöző segítségével a lehető legkevesebb erőfeszítéssel tehető a kert széppé, ápolttá és egészségessé. Igazából a rendszer nem más, mint egy precíziós műszer, ami a kertbe szinte láthatatlanul épül be és akkor végzi az öntözést, amikor a növényeknek a legjobban szükségük van a vízre.
A legnagyobb előny mégiscsak az, hogy ez a kert adottságaihoz van tervezve, és így tud a lehető leghatékonyabban működni. Mit kell még erről tudni? Az automata öntözőrendszer egy vízcső hálózatra épül, amely a kert talajába van 20-30 cm mélyen leásva. Amellett, hogy kert tulajdonságaihoz passzol, a rendelkezésre álló vízforrás hozamának megfelelően van felosztva öntöző zónákra.

A rendszer forrása lehet vezetékes víz, ami a leggyakoribb manapság, de sokan döntenek a kút, esővíztartály, tó vagy patak vize mellett. Egy alternatív megoldás is jó eredményeket produkálhat, ha megfelelően van megoldva. Az öntöző működésében kiveszik a részüket a különféle szórófejek, csepegtetők, mikroszórók, illetve egyéb tartozékok is. Az automata öntöző egyik legfőbb eleme az úgynevezett mágnesszelep, ami igazából a mechanikai vezérlésért felel.

Minden téren kielégítő az automata öntözőrendszer

A korszerű locsolórendszernél nagyon fontos szerepet végez a mágnesszelep. Ennek a megnyitásával jut el az öntöző zónákba a víz és az adott zóna vízcsőszakaszából pedig az öntözendő területre. Az öntözőrendszer kisfeszültségű elektromos szelepjei a vezérlő automatika irányítása alatt állnak. Amikor az automata öntözőrendszer mágnesszelepe megnyílik, akkor az adott szakaszon lévő összes szórófej a víznyomás hatására kiemelkedik a talajból és öntözni kezd.
Pontosan erre a működési elvre alapszik a csepegtető cső és a mikroszóró is. Amikor ezeknek az irányítását egy vezérlő automatika végzi, akkor szintén automata öntözőrendszerről beszélhetünk. Sok korszerű berendezés már eső- és fagyérzékelővel is rendelkezik, amik blokkolják a vezérlő automatika működését.