Egy klasszikus új köntösben a mákos zserbó

mákos zserbó

mákos zserbó

Karácsony közeledésével szívesen készítünk hagyományos ételeket, közöttük édességeket is. Ha valami új finomságot szeretnénk tenni az ünnepi asztalra, az nyugodtan lehetne az a mákos zserbó. Magyarországon szinte minden család készít vagy vásárol zserbót. Ennek a hagyományos tölteléke dióból készül.

Az egyik legjobb recept a Gerbeaud nevű világhírű cukrászdához tartozik. A múltban a budapesti történelmi Gerbeaud kávéházban lehet megvásárolni, de manapság már Tokióban és még Szöulban is vannak Gerbeaud kávézók. Itt a vendégeknek olyan gasztronómiai élményben volt részük, amihez hasonló akkoriban még viszonylag ismeretlen volt Magyarországon. Ez többek között a mákos zserbónak is köszönhető volt, hiszen a tradicionális magyar süteményeket zamatos mákos töltelékkel töltötték meg.

A mák köztudottan ópiumnak számít, de kismennyiségben fogyasztva nem okoz bódító tüneteket. Mi történik velünk, ha sokat eszünk belőle? Csupán annyi, hogy jól fogunk aludni, ráadásul a tápláló és egészséges mákból a szervezetünk is profitálni fog.