Fékfolyadékok szerepe biztonságtechnikai szempontból

fékfolyadékok

fékfolyadékok

Csakis akkor adott a biztonságos közlekedés, ha a fékrendszer kiváló állapotban van. Kizárólag a megfelelő karbantartással érhető ez el, amiben a fékfolyadékok és a szerelő szakértelme is fontos szerepet játszanak. A segédanyag cseréjét mindig érdemes időben elvégezni annak érdekében, hogy a rendszerrel semmiféle váratlan baj ne legyen.
Nem szabad elhanyagolni, ugyanis a fékek kétségtelenül a kocsik legfőbb alkatrészei, főleg biztonságtechnikai szempontból. Ha túlságosan puhává válnak, tönkremennek a tömítések, esetleg el kezd szivárogni a fékfolyadék, az balesetekhez vagy tragikus végkimenetelekhez is vezethet. A szakemberek szerint, a fékfolyadékok 2 évenként vagy 40 ezer kilométer megtétele után cserére szorulnak.

Azért annyira fontos ez, mert a hidraulikus folyadékok továbbítják a fékerőt a pedáltól a fékbetétekig. Abban az esetben, ha az erőátvitel csökken, akkor az autóval nehezebb lesz megállni. Főleg akkor nagy baj ez, ha egy hirtelen szituáció következtében a fékre kell lépni. Ha a fékfolyadékok nem megbízhatók, esetleg más baj is van a fékrendszerrel, akkor a fékerő elszáll és nem állnak meg időben a kerekek.