Mi a kálium szerepe a szervezetben?

kálium

Kálium

Erről a létfontosságú ásványi anyagról elsősorban azt kell tudni, hogy számos testi folyamatban vesz részt. Lényegében a kálium elengedhetetlen a sejtek, a szövetek és a szervek megfelelő működéséhez. A beleken keresztül szívódik fel, majd a véráramba kerül, ahol a test minden részébe eljut. Segíti az izmok összehúzódását, ezáltal lehetővé teszi a könnyed mozgást. Egyensúlyban tartja a nátrium mennyiségét, ami fontos az optimális vérnyomás fenntartásához. Kulcsfontosságú szerepet játszik a hidratáltságban is, mivel szabályozza a szervezetben lévő folyadék mennyiségét.

A kálium hiánya vagy túlzott bevitele komoly egészségügyi gondokat idézhet elő. A hiányának a tünetei közé tartozik az izomgyengeség, a görcsök, a fáradtság, a szívritmuszavar és a magas vérnyomás. A túlzott bevitele szívproblémákhoz vezethet. A sejtek közötti kommunikációban szintén hatalmas szerepet tölt be, szóval támogatja az ideginpulzusok továbbítását. A kálium megfelelő szintjének a fenntartásával jobb lesz a közérzete és fokozódik a teljesítőképessége.

A helyes étrend kialakításával természetes úton is könnyen pótolható. A kálium tartalmú élelmiszerek fogyasztása kitűnő döntés lehet. Ami a gyümölcsöket illeti, kiváló forrása a banán, az avokádó, a narancs, a dinnye és az áfonya. A zöldségeket tekintve a burgonya, a spenót, a kelbimbó, a paradicsom és a brokkoli szintén optimálisan tarthatja a szintjét. Sok hüvelyes, mint például a fekete bab, a lencse és a csicseriborsó ugyancsak bővelkedik benne. Ezeken kívül, a lazac, a tonhal, a csirkemell, a tej, a sajt és a joghurt kiváló lehet a pótlása céljából.

A kálium és a víz egyensúlya szorosan összefügg. Fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszon, mivel a dehidratáció jelentősen csökkenti a szintjét. Bár léteznek a pótlására kifejlesztett készítmények, nem ajánlott hosszútávon szedni azokat orvosi felügyelet nélkül, ugyanis ha magasra ugrik a szintje, akkor az kifejezetten veszélyes lehet. A túl sok só bevitele csökkentheti a kálium szintjét a szervezetben, mivel a két ásványi anyag egyensúlyban van egymással.