Különleges alapanyagokból készül a Jim Beam

Jim Beam

Jim Beam

Hogyha a Tennessee whiskey kerül szóba, akkor sokaknak azonnal a méltán népszerű Jack Daniels ugrik be. Ha a bourbon kerül középpontba, akkor a Jim Beam megkerülhetetlen márkának számít, hiszen évszázados múltra tekint vissza és igen gazdag történelemmel rendelkezik. De vajon mi a különbség a két ital között? Hiszen kitöltve egy pohárba látszatra teljesen egyformánnak tűnnek.

A Jim Beam viszont teljesen másként készül, mint Tennesse whiskey, ezért más ízvilágot képvisel, holott a felhasznált alapanyagok nagyjából megegyeznek a két ital esetében.

Létezik egy bizonyos Bourbon törvény, amely szerint az ital alapanyaga legalább 51% kukoricát kell tartalmazzon. A Jim Beam tipikus ízvilágához továbbá hozzájárul a rozs és a malátázott árpa, illetve a vörös téli búza.

Nagy odafigyeléssel választják ki a készítés során felhasznált vizet. Az ásványi anyag tartalom és a magas pH ez esetben döntő szempontnak számít, mert elősegíti az erjedést. A cukorból az élesztő hatására válik alkohol. Azt viszont minden lepárló titokban tartja, hogy ehhez milyen élesztőt használnak. A Jim Beam ízvilága a lepárlás és tölgyfahordós érlelés után teljesedik ki.